Monday, January 16, 2017

Natječaj Zelene akcije i Bookse 16.01.2017. · Pregledano: 8 booksa_cr– U zadnje vrijeme nam svima postupno postaje jasno da scenariji ‘kraja svijeta’, iznenadnih globalnih katastrofa i sveopće kataklizme koje radikalno mijenjaju narav budućnosti nisu više samo holivudski klišeji, već znanstveno utemeljena činjenica. Iz dana u dan sve više stručnih studija svijetu daju do znanja da globalna temperatura raste, od čega najnovija obznanjuje da bi njezin porast do 2100. godine mogao biti negdje između 4.7 °C to 7.3 °C, što bi za planet i sve njegove podstanare bilo pogubno. Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu – kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? To želimo čuti od vas! Pozivamo vas da svoje vizije budućnosti kroz ovaj natječaj podijelite s nama. Uvjeti natječaja su: – Prihvaćaju se dosad neobjavljene kratke priče (od 3 do 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (poezija – slam, u stihu, prozi, epigrami, itd. do 1 kartice teksta) – 1 kartica=1800 znakova s razmacima – Jedan autor/jedna autorica može poslati samo jedan rad – jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu. – Podloga radnje moraju biti klimatske promjene ili njihov utjecaj te ona mora biti smještena u bližu ili dalju budućnost, dok je sama tema i način obrade dana na slobodu autorima/icama. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti uzete za temu. Ipak, valja uzeti u obzir da koncept treba biti utemeljen u suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama. – Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Prihvaćaju se samo radovi na hrvatskom jeziku. – Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano – justified) – Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja. – Natječaj je otvoren do 22.1.2017. u 23:59. Radove možete prijaviti putem ovog online obrasca. Svakom radu će biti dodijeljena šifra te će u tom obliku biti proslijeđen žiriju. Najbolje priče i kratke pjesničke forme bit će izabrane od strane žirija te će biti uključene u tiskanu i online publikaciju i predstavljene u Booksi. Publikacija će biti besplatna za dijeljenje, a kasnije će se prevesti i na engleski te distribuirati preko mreže Friends of the Earth. Od užeg izbora, pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi bit će ilustrirano te će ući u završni krug natječaja. Više informacija možete pronaći OVDJE.

Natječaj Zelene akcije i Bookse

booksa_cr– U zadnje vrijeme nam svima postupno postaje jasno da scenariji ‘kraja svijeta’, iznenadnih globalnih katastrofa i sveopće kataklizme koje radikalno mijenjaju narav budućnosti nisu više samo holivudski klišeji, već znanstveno utemeljena činjenica. Iz dana u dan sve više stručnih studija svijetu daju do znanja da globalna temperatura raste, od čega najnovija obznanjuje da bi njezin porast do 2100. godine mogao biti negdje između 4.7 °C to 7.3 °C, što bi za planet i sve njegove podstanare bilo pogubno.
Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu – kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? To želimo čuti od vas! Pozivamo vas da svoje vizije budućnosti kroz ovaj natječaj podijelite s nama. Uvjeti natječaja su:
– Prihvaćaju se dosad neobjavljene kratke priče (od 3 do 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (poezija – slam, u stihu, prozi, epigrami, itd. do 1 kartice teksta) – 1 kartica=1800 znakova s razmacima
– Jedan autor/jedna autorica može poslati samo jedan rad – jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu.
– Podloga radnje moraju biti klimatske promjene ili njihov utjecaj te ona mora biti smještena u bližu ili dalju budućnost, dok je sama tema i način obrade dana na slobodu autorima/icama. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti uzete za temu. Ipak, valja uzeti u obzir da koncept treba biti utemeljen u suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama.
– Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Prihvaćaju se samo radovi na hrvatskom jeziku.
– Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano – justified)
– Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja.
– Natječaj je otvoren do 22.1.2017. u 23:59. Radove možete prijaviti putem ovog online obrasca. Svakom radu će biti dodijeljena šifra te će u tom obliku biti proslijeđen žiriju.
Najbolje priče i kratke pjesničke forme bit će izabrane od strane žirija te će biti uključene u tiskanu i online publikaciju i predstavljene u Booksi. Publikacija će biti besplatna za dijeljenje, a kasnije će se prevesti i na engleski te distribuirati preko mreže Friends of the Earth. Od užeg izbora, pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi bit će ilustrirano te će ući u završni krug natječaja.
Više informacija možete pronaći OVDJE.

No comments: